Een papegaai (Psittacus) pellets leren eten

Een vraag die we regelmatig krijgen is: ‘Hoe leer ik mijn papegaai pellets eten?’. Het antwoord daarop is eigenlijk vrij simpel: ‘door consequent te zijn’. Hoe wij dit precies aanpakken, wat je wel en wat je juist niet moet doen, zal ik jullie uitleggen.

Een veel gemaakte fout bij het overwennen van een papegaai op pellets, is dat hij een bepaald percentage zaden krijgt aangeboden en een bepaald percentage pellets. Dit gaat niet werken. Zolang een vogel namelijk kan kiezen tussen zijn oude vertrouwde voer (zaden) en nieuw onbekend voer (pellets) zal zeker 95% van de vogels nóóit voor de pellets kiezen, simpelweg omdat ze dit niet kennen. Zeker in het begin is hier toch een bepaalde mate van ‘dwang’ voor nodig. Het is zeker niet de bedoeling dat we een vogel gaan uithongeren, maar vrijwel altijd zal de vogel wel enigszins trek moeten hebben om hem de eerste stap naar het eten van pellets te laten zetten. Onze ervaring met het merk Psittacus is, dat als de vogel deze stap heeft gezet en eenmaal de pellet geproefd heeft, hij de pellet vaak ook erg lekker vind en al vrij snel goed pellets eet.

Het compleet ‘Cold-turkey’ overzetten op de pellets is ook geen goede techniek. Sommige vogels hebben nu eenmaal iets langer nodig om aan iets nieuws te wennen. Zoals ik eerder zei, is een zekere vorm van dwang wel nodig, maar uithongeren is zeker niet nodig en kan zelfs (onnodig) gevaar voor de gezondheid opleveren.

Hieronder heb ik beschreven hoe wij nieuwe vogels over zetten op pellets, met deze techniek is het ons áltijd gelukt de vogels te laten wennen aan pellets. De ene vogel doet er wat langer over dan de andere, maar als je consequent genoeg bent, lukt het uiteindelijk altijd. Een groot voordeel van het merk Psittacus is ook dat de vogels het erg lekker vinden, onze ervaring is dat dat bij andere merken een stuk minder is.

Eerste dag
De vogel krijgt alléén pellets te eten. Dus geen zaden erbij, maar ook geen andere tussendoortjes die hij anders misschien wel krijgt. Het is belangrijk (zeker de eerste dagen) om hier even heel streng in te zijn en de vogel ook niet zielig te vinden. Dit is echt even nodig om hem de pellets te laten eten. Sommige vogels zijn heel makkelijk en gaan in de loop van de dag al wat aan de pellets knabbelen en andere vogels zijn misschien iets lastiger. Mocht de vogel aan het eind van de dag nog niks van de pellets hebben gegeten, dan geef je hem, afhankelijk van de grootte van de vogel, een beetje van zijn oude vertrouwde zaden (houd voor formaat Grijze roodstaart maximaal 1 theelepel aan). Op deze manier gaat hij niet met een lege krop slapen, maar blijft hij wel goede trek houden, zodat hij de volgende dag gemotiveerd blijft om toch de pellets te gaan eten. Mocht de vogel er een klein beetje aan geknabbeld hebben, maar nog niet echt hebben opgegeten kan je hetzelfde doen, maar dan met een half theelepeltje zaden.

Volgende dagen
De volgende dag doe je eigenlijk niks anders dan de eerste dag. 50% van de vogels hebben rond deze tijd al wel door dat ze de pellets zullen moeten eten om van hun trek af te komen en vaak blijken ze het ook best lekker te vinden als ze eenmaal aan de smaak zijn gewend. Eet de vogel op de 2e dag nog geen pellets, dan is dat geen probleem en zal je nog even moeten doorzetten. Vooral vogels waarbij het als eens eerder is geprobeerd om ze over te zetten op pellets, zullen hier wat langer over doen. Deze vogels hebben namelijk meestal geleerd dat als ze maar lang genoeg wachten, hun baasje wel overstag gaat en ze toch weer zaden gaat geven. Op dat moment is het dus héél belangrijk dat je consequent blijft. Het verschilt een beetje per vogel, maar over het algemeen duurt het tussen de 1 en de 5 dagen voordat een vogel pellets eet. Op dit moment is het belangrijk om nog even door te zetten, zodat je zeker weet dat de vogel de pellets consequent en goed eet. Zodra hij een aantal weken achter elkaar de pellets goed heeft gegeten, kan je weer wat soepeler worden. Hij mag dan weer eens wat zaden, een nootje, wat fruit, of iets anders lekkers dat hij gewend is. Maar wel met mate, de krop van een papegaai is niet zo heel groot, dus als je hem teveel andere dingen geeft, zal hij de pellets minder goed of zelfs helemaal niet meer eten.

Vogels met het formaat van een Grijze roodstaart eten zo’n 8% van hun lichaamsgewicht per dag. Voor een grijze roodstaart van 500 gram is dat bijvoorbeeld 40 gram. Deze hoeveelheid is inclusief eventuele noten, fruit e.d.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan. Mocht het nu ondanks deze tips niet lukken met het over wennen op pellets, neem dan even contact met ons op, misschien kunnen we u nog aanvullende tips geven. Daarnaast is het ook een mogelijkheid de vogel in pension onder te brengen bij ‘World of Birds Foundation’, in deze periode kunnen wij uw vogel dan voor u over wennen op pellets.

Met vriendelijke groet,
Loraine Klemens